niedziela, 22 listopada 2015

Tradycyjny kotlet schabowy


Zapewne niejednokrotnie zastanawiano się, czy jest przepis na kotlety schabowe chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Dla dzisiejszych kucharzy z tak bogatym doświadczeniem, przygotowanie takiego schabowego to żadna nowość.







 Okazuje się nawet, że takie kotlety, każdy może zrobić sobie sam. Wystarczy kupić takie produktu: 1 kg wieprzowiny (dobrej jakości), 1 l mleka, 2 cebule, 2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz oraz smalec.
W celu przygotowania należy wieprzowinę pokroić na cztery porcje i rozbić tłuczkiem, a wszelkiego typu żyłki i włókna ponacinać. Do mleka włożyć pokrojoną cebulę (w piórka), przyprawić solą i pieprzem, włożyć mięso. 





W takiej postaci należy je odstawić na maksymalnie 3 godziny. Prawie gotowe już kotlety, wystarczy jedynie obtoczyć w jajku i bułce, aby następnie usmażyć na rozgrzanym smalcu.
Kotlety schabowe można podawać na różne sposoby. Jedni serwują je z młodymi ziemniakami i kapustą, inni zdecydowanie wolą w wersji z potłuczonymi ziemniakami i cebulką, a jeszcze inni najchętniej zajadaliby się kotletem z frytkami. W tej kwestii istnieje duża dowolność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz