Pieczone, złote, a do tego niesamowicie aromatyczne ziemniaki to doskonały dodatek do kurczaka, łososia i wielu innych dań. Często również zjadane są bez niczego, z uwagi właśnie na nieprzeciętny smak i atrakcyjny wygląd, który wywołuje chęć szybkiej konsumpcji.
Proces przygotowania pieczonych ziemniaków jest krótkotrwały, a poziom trudności porównywalny jest ze skomplikowaniem przygotowania kanapek.
Trzeba więc zgromadzić następujące składniki: 1000 g ziemniaków, 1 główkę czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżkę posiekanego rozmarynu, sól i pieprz.
W celu przygotowania ziemniaków należy obrać je ze skóry, umyć oraz włożyć do ugotowanej i posolonej wody na trzy minuty. Odcedzone ziemniaki przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i dodać pokrojony czosnek, a na koniec polać olejem i wymieszać wszystko. Tak przygotowane, należy odstawić na 1-2 godziny. Po upływie podanego czasu, ziemniaki powinny zostać wyłożone na blachę, na której będą piekły się przez około 60 minut w temperaturze do 200 stopni.
Tak przygotowane ziemniaki pasują do wielu dań, ale z uwagi na ich atrakcyjny wygląd i aromatyczny zapach, mogą pełnić rolę samodzielnego dania tym bardziej, jeżeli dodatkiem będzie kwaśne mleko.
Uwielbiam takie ziemniaczki! Polecam również bataty :)
OdpowiedzUsuńZrobiłas mi wielkiego smaka! Jutro na obiad zrobie sobie dokłądnie takie same. Dziękuje za prosty przepis :*
OdpowiedzUsuńU mnie post z pomysłami na świąteczny prezent! Zapraszam :*
MÓJ BLOG-KLIIK
batatów jeszcze nie próbowałam, wciąż są na mojej spożywczej wish liście ;)
OdpowiedzUsuńU mnie takie ziemniaczki są często na obiad w niedzielę. Chętnie zaglądam an twojego bloga Saro ;)