poniedziałek, 16 listopada 2015

Domowy kotlet schabowy


Kotlety schabowe można przygotować na wiele sposobów. Nie każdy jest jednak dobry. Stąd początkujący kucharze miewają problem, z odnalezieniem tego właściwego. 
 





Chcąc przygotować soczyste i miękkie kotlety, należy zgromadzić takie składniki jak: 0,5 kg schabu, bułka tarta, jajko, łyżeczka musztardy, 2 łyżki klarowanego masła, zioła prowansalskie, 60-70 ml wody, sól oraz pieprz. To jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie kotletów schabowych. Zgodnie z nim, należy podzielić mięso na kotlety i rozbić je tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną ziół prowansalskich. 






W salaterce rozmieszać jajko, musztardę, sól pieprz i zioła. Każdy kawałek kotleta obtoczyć w przygotowanym jajku, a następnie w bułce i w takiej postaci smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć należy przez chwilę na klarowanym maśle, czyli do uzyskania efektu zarumienienia. Pod koniec trzeba wlać wodę i przewracać kotlety z jednej strony na drugą. Kiedy już woda zniknie z patelni, można je wyjąć i w takiej oto postaci będą gotowe do spożycia.
Przepis wydaje się dość oryginalny i niespotykany, ale kotlety smakują naprawdę rewelacyjnie. Są miękkie, soczyste i aromatyczne, a smak – nie sposób opisać słowami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz