wtorek, 10 listopada 2015

Kaczka pieczona z jabłkiem


Dobrze wypieczona kaczka, której mięso idealnie odchodzi od kości i rozpływa się w ustach, to danie, w którym gustuje wielu Polaków. Niestety nie wszyscy potrafią ją samodzielnie przygotować. A przecież to takie proste.




Niezbędne składniki to tylko: kaczka, dwa jabłka, łyżka suszonego estragonu, łyżka suszonego majeranku, łyżka oliwy, sól oraz pieprz.Przygotowując kaczkę, należy pozbawić ją wnętrzności, usunąć nadmiar skóry i umyć. Wlać do garnka zimną wodę, wsypać łyżkę soli i zanurzyć kaczkę pozostawiając ją na pół godziny. Osuszoną kaczkę należy natrzeć przyprawami w tym oliwą, a do środka włożyć ćwiartki jabłka. Kaczkę można piec już w tym momencie, jak również odstawić ją na kilka godzin do lodówki, ale trzeba pamiętać, że przed włożeniem jej do piekarnika, powinna mieć temperaturę pokojową. Piekarnik musi być rozgrzany do 230 stopni. 






Kaczkę należy włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez pół godziny. Dopiero później zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec pod przykryciem przez dwie godziny. Na pół godziny przed wyjęciem kaczki z piekarnika, można dołożyć pokrojone jabłka, aby były nie tylko w jej wnętrzu, ale również poza nią.Kaczka smakuje wybornie, kiedy podawana jest z kluseczkami i żurawiną. Jednak sposób podania zależy już tylko od indywidualnych upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz