czwartek, 19 listopada 2015

„Kotlety schabowe” z piersi


Kotlety schabowe są tradycyjną potrawą, podawaną głównie na obiad. Na ogół przygotowuje się je ze schabu, ale niektórzy kucharze mając ochotę spróbować czegoś innego, decydują się czasem na kotlety z piersi kurczaka. Taki kotlet przygotowywany jest na tej samej zasadzie, a jego smak jest na tyle wyjątkowy, iż zajadają się nim nawet dzieci.







Do przygotowania potrzebne są takie składniki: filet z kurczaka, jajko, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, olej.
Pierś należy umyć i pokroić na plastry, a następnie roztłuc tłuczkiem. Przyprawić z obu stron pieprzem i solą. W salaterce roztłuc jajko i dodać odrobinę tych samych przypraw. Pojedyncze kotlety otoczyć w jajku, a następnie w mące i bułce. Tak przygotowane kotlety smażyć w rozgrzanym na patelni tłuszczu. 






Delikatnie zarumienione, gotowe są do spożycia. „Kotlety schabowe” z piersi są bardzo kruche. Nie mają żyłek i podobnych rzeczy, za jakimi na ogół nie przepadają dzieci. Są równie smaczne, jak tradycyjne schabowe, a na patelni smażą się dużo szybciej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz