piątek, 20 listopada 2015

Pieczone ziemniaki z dodatkiem papryki


Klasyczne, czyli gotowane ziemniaki w celu urozmaicenia, często zastępowane są frytkami i ryżem. Jednak i te dodatki mogą kiedyś się znudzić i wówczas pojawi się dylemat, co przygotować do ryby, kurczaka lub innego mięsa. Warto wtedy pomyśleć o pieczonych ziemniakach.
 





Do pieczonych ziemniaków potrzeba: 4 duże ziemniaki, oliwę, sól morską, pieprz, suszony tymianek, rozmaryn, słodką i ostrą paprykę w proszku.Przygotowanie ziemniaków nie jest skomplikowane. Wystarczy jedynie obrane i umyte ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki oraz włożyć do osolonej wody i tak gotować je aż do momentu uzyskania wrzenia wody. 







Następnie należy przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, przyprawić wszystkimi przyprawami i dokładnie je w nich wymieszać. W takiej postaci wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec trzeba przez około 35 góra 40 minut.
Po upływie podanego wyżej czasu, ziemniaki są już gotowe do spożycia. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Wyłożone na talerz zaciekawiają wzrok, a niesamowity aromat, jaki unosi się ponad nim, pobudza wyobraźnię i motywuje do skosztowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz