środa, 9 grudnia 2015

Przepis na kaczkę pieczoną


Kaczkę można przygotować na wiele różnorakich sposobów, o czym zapewne wie każdy. Mimo to nie wszyscy potrafią wykonać to kulinarne dzieło. Być może dlatego, że nie odnaleźli jeszcze dobrego przepisu. Warto więc przedstawić jeden z najlepszych.






Składniki niezbędne do przygotowania tego dania to: kaczka, pomarańcze, jabłka, cebula, roztopione masło (50 ml), sól i pieprz.Sposób przygotowania jest prosty, ale czasochłonny. Należy umyć i osuszyć kaczkę, a następnie odkroić skrzydła, które mogą posłużyć do przygotowania sosu. Tak przygotowaną kaczkę, ułożyć na blasze i wypełnić ją cząstkami pomarańczy, pokrojoną cebulą lub jabłkami. 





Wnętrze kaczki trzeba solidnie przyprawić solą i pieprzem, a otwór dokładnie spiąć wykałaczkami. Na tej samej blasze umieścić pokrojone na kawałki skrzydełka i tłuszcz wyciągnięty z wnętrza kaczki. Całość należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez godzinę, a następnie w 180 stopniach przez kolejne 1,5 godziny. Od czasu do czasu można ją podlewać tłuszczem. W ten sposób kaczka nie będzie sucha, a na blasze powstanie również sos, do którego można dodać odrobinę białego wina.
Kaczka jest gotowa do spożycia po wcześniejszym usunięciu wykałaczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz