sobota, 12 grudnia 2015

Kaczka w sosie pomarańczowym


Trudno powiedzieć, dlaczego kaczka w sosie pomarańczowym tak dobrze smakuje, ale jedno jest pewne, przygotowanie tego dania nie jest zbyt trudne. Warto więc zrobić ją na obiad dla najbliższych lub nawet dla gości. Każdy będzie zachwycony jej smakiem i aromatem.





Do tego celu potrzeba: 2 piersi kaczki, 3 pomarańcze, olej, sól i pieprz, likier Grand Marnier (50 ml), śmietanę 48% (200 ml), łyżeczkę bulionu, łyżeczkę octu balsamicznego.Piersi należy umyć, osuszyć, a ich skórę delikatnie ponacinać nożem. Pomarańcze umyć, z połowy jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, resztę obrać i pokroić na plasterki. Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok. Na rozgrzanym oleju położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć tak około 8 minut. 






Przewrócić na drugą stronę, polać likierem i smażyć dalej przez 5 minut. Wyjąć kaczkę z patelni, przyprawić solą i pieprzem. Przygotowując sos, należy połączyć sok pomarańczowy ze śmietaną, dodać bulion i ocet, gotować przez 5 minut. Do tego dodać pomarańcze i skórkę, a następnie dobrze przyprawić. Teraz wystarczy tylko pokroić kaczkę w plastry, do sosu pomarańczowego wlać wywar powstały w czasie smażenia kaczki i polać ją tym sosem. Mięso kaczki powinno być kruche, rozpływające się wręcz w ustach. Pozbawione kości będzie łatwe do zjedzenia, a sam smak tego dania na długo zagości w myślach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz